Dvojtýždenník BOJOVNÍK 15 – 16/2021

Počet zobrazení: 2055

Po prijatí zákona o protifašistickom odboji v roku 2013 sme spravidla vždy v decembri dohodli zmluvu s ministerstvom vnútra o prislúchajúcom príspevku na nasledujúci rok. Osvetľuje v rozhovore bezprecedentnú situáciu v SZPB jeho predseda Pavol Sečkár. Až po troch urgentných listoch minister Roman Mikulec podpísal návrh dotácie na 250-tisíc eur, teda o 200-tisíc menej ako v predchádzajúcom období. To zásadne obmedzí činnosti, ktoré Zväz má povinnosť plniť zo zákona, vrátane práce s mládežou, pôsobenia proti prejavom extrémizmu, antisemitizmu a neofašizmu či medzinárodnej spolupráce.

Sofia Prétorová a Braňo Ondruš v titulnom článku Oneskorený finančný príspevok pre odbojárov konštatujú, že Pellegriniho vláda vyčlenila 250-tisíc eur na jednorazový príspevok približne 500 vtedy žijúcim účastníkom odboja, no po voľbách 2020 si ministerstvá kultúry a práce tento balík peňazí prehadzovali ako horúci zemiak. Kým to opätovne schválil parlament, počet tých, čo majú na to nárok, sa znížil prinajmenšom o stovku!

Dvojtýždenník informuje o podujatí, ktoré v Bratislave zorganizovala za účasti odborníkov iniciatíva Zachráňme kultúru proti zámerom presunúť Múzeum SNP z rezortu kultúry na obranu. Účastníčka Povstania Anna Bergerová charakterizovala pokus o likvidáciu samostatnosti tejto celonárodnej inštitúcie za protivlastenecký čin. Dlhoročný veľvyslanec a politik Peter Weiss upozornil, že ide o sústredený útok na nosnú ideovú a hodnotovú štátoprávnu tradíciu SR.

Bojovník prináša druhú časť rozhovoru s jubilujúcim všestranným umelcom Jurajom Sarvašom o jeho filmových postavách a o kritickom postoji k súčasnej kultúrnej politike štátu. Martin Krno čitateľom približuje vojenskú a povstaleckú anabázu Juraja Krahulca, ktorý sa nedávno dožil 99 rokov. Oldřich Vaněk vysvetľuje, ako sa podarilo identifikovať dosiaľ neznámych hrdinov 1. čs. armádneho zboru, ktorí padli pri oslobodzovaní obce Važec. V ďalších textoch venovaných histórii sa píše o rómskom holokauste v Slatine, o priebehu 2. svetovej vojny vo Voderadoch, o pôsobení čs. vojakov na Blízkom východe, o Múzeu gen. Jána Nálepku v Smižanoch, ktoré by si zaslúžilo generálnu rekonštrukciu, o obnove hrobu povstaleckého básnika Janka Brocku v Revúcej a o podujatiach SZPB pripravovaných k 77. výročiu SNP.

Boris Macko píše o stíhačke Messerschmitt ako o nevšednom exponáte v Technickom múzeu a o záhadnom bombardovaní Košíc v roku 1939, Svetozár Krno zase reportáž o najdlhšej turistickej trase na Slovensku spojenej s menom SNP. Ladislav Skrak sa tentoraz venuje dielu akademického maliara Vincenta Hložníka. Podrobnejšiu prezentáciu jeho diela ako aj ostatné články nájdete na www.bojovnik.eu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984