Podporte zorganizovanie medzinárodného mierového fóra v Bratislave

Počet zobrazení: 2632
EDUARD CHMELÁR,
prezident OZ Zjednotení za mier
 

Dnes sa začína v Bratislave najväčší sabat militaristov, GLOBSEC 2021. Globálna bezpečnostná konferencia, na ktorej o medzinárodných otázkach už tradične diskutujú a rozhodujú najmä militantní politici, generáli, zbrojárski lobisti, armádni plánovači a iní vojnoví štváči. Vďaka nim dominuje v debatách o bezpečnosti skreslený pohľad na svet, ktorý nezodpovedá realite. Kým Zuzana Čaputová hovorila na summite NATO o potrebe ešte viac zbrojiť (akoby jej súčasné 2 % HDP nestačili), prestížny Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru vydal v ten istý deň varovanie, že jadrové odzbrojovanie sa zastavilo a veľmoci modernizujú a rozširujú svoju výzbroj. Kým predstavitelia Severoatlantickej aliancie podporujú vstup Ukrajiny do NATO a vidia v ňom svojho demokratického spojenca, nezávislí analytici upozorňujú, že Kyjev sa v skutočnosti oveľa viac ponáša na autoritatívne systémy, aké poznáme v Rusku alebo Turecku. Kým krajiny G7 zúrivo hľadajú spôsob, ako zastaviť rozmach čínskej ekonomiky, Čína im pokojne odpovedá, že časy, keď malá skupinka štátov diktovala svetu svoju vôľu, sú dávno preč, že ich ovláda zastarané imperiálne zmýšľanie a že Peking vždy veril, že veľké alebo malé krajiny, silné alebo slabé, chudobné alebo bohaté sú si rovné a že globálne riešenia by mali byť výsledkom konzultácií všetkých krajín.

Vo svete je čoraz menej spolupráce a MIER fakticky vypadol zo slovníka súčasných politikov. Zmeniť toto myslenie nie je úloha pre jednu politickú stranu. Musíme sa spájať rovnako, ako sa spájajú oni. Oponovať ich nezmyselným návrhom a vysvetľovať, že životné potreby našich krajín a tejto planéty si vyžadujú naopak odzbrojovanie, znižovanie medzinárodného napätia a presun finančných prostriedkov na záchranu klímy. Hoci je ľudí, ktorí túžia po mieri, odzbrojení a presune finančných prostriedkov do zdravotníctva, školstva, životného prostredia a kultúry oveľa, oveľa viac, sú prehlušovaní hŕstkou mocichtivých militantných šialencov, ktorí si myslia, že prioritou sú preteky v zbrojení. Chceme byť protiváhou takýchto síl, ktoré chcú umlčať mierumilovných ľudí a tvorivou alternatívou budovania kultúry mieru.

Preto som sa so skupinou mladých ľudí rozhodol, že každoročne na Svetový deň mieru (21. septembra) budeme v Bratislave usporadúvať medzinárodné mierové fórum Zjednotení za mier. Názov vychádza z našej rovnomennej iniciatívy, ktorú pred šiestimi rokmi podporili tisíce ľudí zo siedmich krajín sveta, medzi nimi aj traja bývalí slovenskí prezidenti (Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič), rektori viacerých univerzít (vrátane prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie Rudolfa Kropila), bývalý český minister zahraničných vecí Jan Kavan, spoluzakladateľ Charty 77 Petr Uhl, významní umelci ako Pavol Hammel, Juraj Jakubisko, Peter Jaroš, Mária Kráľovičová, Božidara Turzonovová a mnohí ďalší.

Organizáciou tohto podujatia si okrem iného plním svoj sen, pretože budovanie kultúry mieru považujem za svoje životné poslanie. Už teraz nám prisľúbilo účasť niekoľko zaujímavých hostí zo zahraničia. Ich množstvo a rozsah celého podujatia však do veľkej miery závisí od finančných prostriedkov, ktoré budeme mať k dispozícii. Je nám jasné, že na rozdiel od Globsecu nedostaneme príspevky od nadácií napojených na rozpočet Kongresu USA, od zbrojárskych koncernov, ani od ministerstva zahraničných vecí a ani by sme takéto peniaze nechceli. Môžeme sa spoliehať len na silu väčšiny mierumilovných ľudí, ktorí si uvedomujú, že v tomto nerovnom zápase za mierovú budúcnosť našej planéty nám pomôže len vzájomná solidarita, pomoc a spájanie. Preto vás chcem v mene svojom i v mene občianskeho združenia Zjednotení za mier poprosiť o láskavé príspevky, aby sme mohli naše ciele v čo najväčšom meradle dosiahnuť. Na tento účel sme otvorili transparentný účet, pričom každý príspevok v hodnote 50 eur a vyšší bude zároveň automatickou vstupenkou na medzinárodnú mierovú konferenciu a stretnutie s exkluzívnymi hosťami, ktorých mená prezradíme ihneď po definitívnom potvrdení ich účasti. Garantujeme transparentné nakladanie s každým centom, žiadna čiastka z týchto peňazí nejde na platy alebo odmeny organizátorov, všetko to robíme zadarmo, dobrovoľne, z nadšenia a presvedčenia pre dobrú vec. Vopred ďakujeme všetkým veľkorysým darcom. Číslo transparentného účtu nájdete tu:

https://www.transparentneucty.sk/?fbclid=IwAR1PvuxN1m1BggOXul6Uqn2IXDTW9XuDc4Jf3FaohiHpNlOwXjWqfgJerj8#/ucet/SK2409000000005180236071

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984