Slovenskí karikaturisti v belgickom Európskom centre kresleného humoru

Počet zobrazení: 1741

Vernisáž výstavy z tvorby slovenských autorov kresleného humoru v Európskom centre kresleného humoru v belgickom meste Kruishoutem bola 4. apríla 2020. Výstava potrvá do 20. júna 2021.

ecc-belgium-logo600.jpg– Je to reciprocita za výstavu belgických autorov v Prešove, Humennom a Bardejove, ktorú sme realizovali v roku 2019. Predstavilo sa nej 10 belgických autorov, divákov zaujali najmä karikatúry O-SEKOERA, Constantina Sunnerberga, Nikolu Hendrickxona i ďalších.

Výstava v belgickom ECC Kruishoutem, ktorého riaditeľkou je Saskia Gheysens, je pre organizátorov a samotných slovenských autorov skvelou prezentáciou tvorby, ktorá je mnohokrát v úzadí a chýba jej priestor pre divákov. Spolu s ďalšími organizátormi u nás vykonávame primárnu osvetovú prácu, aby tento umelecký žáner nezanikol a výstavy sme už realizovali aj v Oslo, Drobaku, Poltave, Cetinje, v Moskve a plánujeme aj v Izraeli a Japonsku, – hovorí Peter Rázus a dodáva. – Treba podčiarknuť, že výstavu v tomto belgickom reprezentatívnom chráme kresleného humoru mali v priebehu uplynulých rokov mnohí poprední autori svetového kresleného humoru.

Organizátori chcú počas výstavy v European Cartoon Cente (ECC) upriamiť pozornosť vždy na tvorbu autorov z pozvanej krajiny, teda v tomto prípade Slovenska a prešovskej Galérie Kýchania mozgu. Každá výstava má kurátora, ktorý veľmi dobre pozná domácich karikaturistov a ich tvorbu. Teraz je to Peter Rázus štatutár Prešovskej rozvojovej agentúry PRERAG, a dlhoročný organizátor výstav a súťaží kresleného humoru. Výstavná kolekcia pozostáva z vyše 80 karikatúr. Konkrétne sú to dvanásti súčasní slovenskí karikaturisti – Andrej Mišanek, Bobo Pernecký, Fero Jablonovský, Ivan Chadziev, Jozef Grušpier, Laco Torma, Michal Barvirčák, Peter Homola, Rado Repický, Roman Sika, Vlado Pavlik a Vojtech Krumpolec. Je to pestrá plejáda autorov s vlastným štýlom kreslenia, ktorí čiastočne umožnia nahliadnuť do toho sveta humoru a satiry v časti výtvarnej, slovenskej, humoristickej a karikatúrnej tvorby.

Trio, Peter Rázus spolu s kolegami organizátormi, Jožom Matejkom a Ľubom Gastonom Štávorským, vrátane manželky Magdalény sú hnacím motorom týchto prešovských medzinárodných súťaží „Kýchanie mozgu“ a „Galérie Kýchania mozgu“. Súťaž tohto druhu bola „spustená“ pred niekoľkými rokmi a odvtedy prerástla do pravidelnej súťaže vždy s určitými obmenami a má vysokú kvalitu. Preto sa na tejto súťaži každý rok zúčastňujú svetoví lídri karikatúry z viacerých krajín. Témy majú často sociálny nádych a nútia nás premýšľať.

MILAN KUPECKÝ

cartoon.jpg
https://www.ecc-kruishoutem.be/en/exhibitions/cartoons-from-slowakia.html

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984