Zostrovanie zápasu (nielen) o vedomie

Počet zobrazení: 2017

Pred časom som si kúpil  rozsiahly program rozličných tv operácií; napr. môžem si dopredu nahrávať vybrané programy z vari 20 – 30 tv staníc, resp. si môžem prehrať programy, relácie z týchto staníc, ktoré boli odvysielané aj pred niekoľkými týždňami. Takto som si prehral aj dva programy (jeden dokument a jeden hraný film), ktoré boli odvysielané, keď som nebol doma.

Na slovenskej súkromnej stanici WAU začali ešte v marci t. r. dávať 13-dielny dokument, ktorý má slovenský názov Za nepriateľskou čiarou (The Brave – Break Out). Je to o činnosti DIA, čo je Obranná spravodajská agentúra, zložka MO USA (viac pozri https://www.dia.mil/), jedna z viacerých spravodajských organizácií USA. Ako vyslúžilého vojaka ma to zaujalo a vďaka tomu, že mám spomínanú možnosť pozerať aj programy už odvysielané, začal som seriál pozerať od začiatku. Osobitne ma zaujal druhý diel odvysielaný 3. a 4. apríla t. r.

V tejto druhej časti DIA tajne vyslala skupinku vycvičených a ozbrojených vojenských spravodajcov na Ukrajinu (!), aby tam ratovali ich významnú agentku, ktorú mali uniesť „proruskí povstalci“, ktorých vo filme nazývajú „Putinovi agenti“. Nehľadiac na isté „smiešnosti“ (mesto, kam sú agenti DIA na Ukrajinu vyslaní, sa nazýva „Sverdlovsk“, tabuľka s označením názvu ulice nie je napísaná azbukou...), agenti úlohu splnia, ruských agentov pobijú a vrtuľníkom, ktorý pre nich včas príde svoju hviezdnu agentku odvezú z Ukrajiny. Seriál bol určený predovšetkým pre občanov USA... Dopozerám ďalšie diely. Ale aj ten stručne popísaný druhý diel dosť napovedá o vyhrocovaní vzťahov medzi USA a Ruskom, osobitne v oblasti obrany a bezpečnosti.

Na inej slovenskej súkromnej TV NOVA Plus som si 14. 4. pozrel hraný film USA, ktorý má bombastický názov Útok na Spojené štáty (Red Dawn). Opäť prvé, čo ma upútalo, bol názov asi hodinového filmu z roku 2012. Obsahom filmu je kombinovaný (letecký, výsadkový a pozemný) útok na USA (vo filme išlo o boje v jednom meste) zo strany Severnej Kórey, pravda, za pomoci Ruska. Film je dosť naturalistický až drastický (napr. kórejský dôstojník namieri pištoľ na hlavu muža a pred jeho synom ho zastrelí). Proti kórejskému vojsku sa „úspešne“ postavila a ozbrojila neveľká miestna skupina mladých športovcov...

Ruská vojenská účasť je v ňom zobrazená asi takto: vo filme sú na dvoch fotografiách veliacej skupiny kórejských dôstojníkov v meste ukazovaní aj dvaja ruskí dôstojníci. Pričom jeden dôstojník s modrou baretkou na fotke je slovne označený ako príslušník špeciálnych služieb Ozbrojených síl Ruskej federácie. Okrem toho Rusko má kórejskej armáde dodávať rozličné zbrane a iný vojenský materiál.

Filmy boli v USA odvysielané už dávnejšie, časť Američanov bola takto „oboznamovaná s ruskou hrozbou a agresivitou“. Prečo však tieto (a asi aj iné) filmy kúpili (?) a zaradili do programov uvedené TV (WAU a NOVA Plus?

Navyše obidva filmy majú v krúžku 12, čiže sú vhodné aj pre 12 – 14 ročné deti!

Aj uvedenie spomenutých filmov potvrdzuje zostrovanie zápasu o vedomie našich ľudí.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984