Rekonštrukcia slovenskej vlády je nevyhnutná!

(Otázkou je iba to, kto ju urobí)
Počet zobrazení: 2973

Vláda premiéra Igora Matoviča je pod obrovským tlakom. Jednoročný zápas s covidom, keď počty infikovaných stále rastú, musíme hodnotiť ako neúspešné obdobie.
Obsadenie nemocničných lôžok covidovými pacientmi presiahlo počet štyritisíc a zdravotný systém sa dostáva na hranu svojich možností. Počet mŕtvych sa blíži k ôsmim tisíckam a Slovensko sa dostáva na vrchol tejto hroznej štatistiky.
Únava občanov, konfrontovaná s lámaním rekordov vo všetkých covidových ukazovateľoch, naznačuje, že Slovensko stále ešte nedosiahlo svojho vrcholu a môže byť ešte horšie!
Nadšenie vlády z permanentného testovania a lockdownov vyprchalo a OĽANO stráca podporu občanov, ktorí už odmietajú zúčastňovať sa akýchkoľvek pokusov či experimentov ako zlikvidovať „hnusobu“.
Pre korektnosť treba povedať, že väčšina vlád EÚ i sveta je vystavená hnevu rozhorčených a unavených občanov, ktorí prešli podobnými experimentmi a hľadaním techník, ako jej šírenie zastaviť.
Bezradná vedecká komunita sa rozdelila na tých, ktorí podporovali proticovidové opatrenia a na tých, ktorí upozorňovali na ich nefunkčnosť.
Honba médií na hľadanie vinníkov za chorobu, ktorá je pre dnešnú vedu stále za jej operacionálnym horizontom, viedla iba k zvyšovaniu hrôzy a chaosu v boji s pandémiou.
Tretia vlna, do ktorej vstupujeme s novými mutáciami covidu, akoby naznačovala, že svetlo z tohto tunela je ešte veľmi ďaleko, a to i napriek tomu, že najväčšie farmaceutické spoločnosti prichádzajú s vakcínami, ktoré sa javia ako jediný účinný nástroj, ako ju zastaviť.
Špecifikom Slovenska je, že naša vláda, ale najmä premiér zle komunikuje s médiami, verejnosťou, ako i s koaličnými partnermi.
Treba povedať, že mnohí členovia vlády sú nepripravení na takúto mimoriadnu situáciu a často pôsobia ako rozhádaná pionierska skupina.
Premiér neskoro pochopil, že postaviť sa na čelo anticovidového zápasu je nebezpečné a že iba ťažko možno zaň získať dobré body.
Dnes aj vláda priznáva, že zvolené prostriedky ako sa vyrovnať s pandémiou, boli neúčinné.
Všetky vlády netrpezlivo čakajú na vakcíny, a tak sa rozbehol zápas o tento nedostatkový tovar. Úspešné krajiny ohlasujú, že premorenie kritickej časti ich občanov by mohlo byť už v máji.
Všetky médiá nekriticky porovnávajú situáciu vo vlastných krajinách s Izraelom, Britániou či USA... Miestne vlády tak spravidla vyzerajú ako neschopné skupiny politikov, ktorí nevedia zabezpečiť dostatok vakcín.
Každý mesiac na Slovensku zomiera na covid cca 3 000 občanov. Úvahy o premorení našich občanov až koncom leta by mohli znamenať desaťtisíce ďalších obetí.
Je paradoxné, že práve boj o vakcíny sa stal impulzom k tomu, že dve strany hrozia odchodom z vlády.
Myslím si, že vyvolanie vládnej krízy bolo z ich strany zle načasované. Kúpa Sputnika V si to nezaslúži! Tvrdenie, že to bolo najmä kvôli uvítaciemu ceremoniálu Sputnika V na letisku v Košiciach posúva tieto strany na obvyklú úroveň pána Matoviča. Hrozné...!
Musím povedať, že jeho zdôvodnenie spôsobu a kúpy ruskej vakcíny na tlačovej konferencii bol asi najlepší prejav počas jeho premiérovania. Racionálny, skromný s prosbou o podporu v záujme životov a zdravia občanov.
Samozrejme, zlé výsledky v potláčaní pandémie neovplyvňujú iba nálady občanov, ale vytvárajú aj konflikty medzi jednotlivými stranami koalície.
Neprofesionálne a detinské boje medzi predstaviteľmi koalície iba usvedčujú vládu, že pandémia je predsa nad sily a schopnosti jej ministrov.
Vláda je nielen pod tlakom pandémie, ale aj médií, ktoré už zlomili palicu nad premiérom a verejne mu ukazujú, že stratil posledné zvyšky autority.
Hodnotenie, resp. známkovanie členov vlády a vytváranie poradovníkov, kto by mal byť medzi prvými vymenenými ministrami, je nielen jasným dôkazom straty podpory tejto vlády, ale aj formovaním mienky verejnosti: „Dosť bolo už Matoviča!“
Rekonštrukcia vlády je teda nevyhnutná, aby sa obnovila autorita jej premiéra a  členov vlády. Vláda musí ukázať, že je schopná sebareflexie, že vie pomenovať svoje slabé miesta a urobiť nápravu. Takýto prístup je nevyhnutným predpokladom jej ďalšieho fungovania.
Požiadavka dvoch strán na rekonštrukciu vlády založenú na výmene premiéra a zároveň odmietanie nových volieb je predsa len ťažký rébus. A to i za situácie, že by jeden z hlavných kohútov núkal aj svoju hlavu. Nuž, buď, ako buď!!!
Výmena premiéra bez pádu vlády nie je len tak ľahko možná. Žiadať výmenu (vyhodenie) premiéra bez nejakej ponuky sa mi javí ako nemožné. Ja som už minulý rok v septembri v Novom slove v článku „Covid – rozdelená spoločnosť“ odporúčal pánovi premiérovi (ako jeden z tých, ktorý ho volil), aby v záujme zachovania vlastnej tváre odišiel z exekutívy, premenil OĽANO na štandardnú politickú stranu a stal sa jej predsedom. Tento nápad považujem stále za živý, pretože by lepšie vyhovoval jeho aktivistickému založeniu. Samozrejme, môžu byť aj iné ponuky...
Podľa môjho názoru existuje päť scenárov rekonštrukcie vlády, a to v závislosti od toho, kto bude jej hlavným agensom a kto nakoniec ju dokáže i zrealizovať. Môže to byť:
           1. Premiér sám (s podporou OĽANO)
           2. Koaliční partneri
           3. Prezidentka
           4. Národná rada s odídencami
           5. Občania
1. Premiér sám i pod tlakom vlastného hnutia príde s návrhom na rekonštrukciu vlády a ukáže, že je schopný reagovať na doterajšie chyby a že vie vyvodiť pre seba i pre niektorých ministrov závery, ktoré dajú šancu tomuto zoskupeniu dovládnuť.
2. Strany, hroziace odchodom z vlády predložia návrhy na jej rekonštrukciu a na výmenu premiéra. Premiér odmietne návrhy oboch, alebo iba jedného z nich a druhý partner opustí vládu.
3. Obe strany, alebo iba jedna z nich vystúpi z koalície a spolu s opozíciou budú vyvíjať tlak na zásadnú rekonštrukciu vlády.
4. Je veľký predpoklad, že pani prezidentka odmietne takúto rekonštrukciu vlády a bude vyvíjať tlak na abdikáciu premiéra v záujme uzdravenia politickej situácie na Slovensku.
5. Opozícia na čele s HLASOM smeru spolu s odídencami vyvolá hlasovanie o dôvere vlády. V prípade úspechu parlament vytýči termín nových volieb.

Je smutné, že tieto scenáre však ukazujú iba možnosti pre jednotlivé strany, ale nie ich dôsledky pre občanov a politický vývoj SR. Pád vlády a nové voľby otvárajú pre našich občanov dnes iba Sofiinu voľbu, ktorá im poskytuje len dve možnosti:
Voliť zbojníkov, alebo diletantov so spornými diplomami.
Treba však povedať, že rekonštrukcia vlády je nevyhnutná a je možné ju urobiť na základe výsledkov posledných volieb. Jej zmyslom musí byť výmena tých, ktorí nedorástli na riadenie štátu. Takáto zmena by mohla uľahčiť voľbu našim občanom o tri roky.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984