Dokedy bude Igor Matovič štát-ničiť?

Počet zobrazení: 2816

Aby bolo jasné, kedysi sme o pôsobení Antonína Novotného hovorili, že štátničí – ale ako dve slová, teda štát ničí. On si hovoril v prvom význame slova, teda že štátničí. No a máme to tu znova – Máme predsedu vlády, ktorý je úhlavným nepriateľom demokracie, ale aj jednoduchej ústavnosti. Ľudia mali stŕpnuť hneď na začiatku jeho premiérstva, keď verejne vyhlásil, že šašom bol a šašom aj bude. To bol svetovo unikátny úvod vládnutia. Nuž čo, v Haškovom Švejkovi sa zbor psychiatrov vyslovil, že trvá na vrodenom kreténizme Josefa Švejka – nemáme aj my takých odhodlaných špecialistov?

Následne vedome a dlhodobo porušoval ústavu, keď nechal rozhodovať akýsi epidemiologický zbor, hoci na to nemá právo – mal iba odporúčať vláde a vláda mala hlasovaním vyjadriť svoj postoj. Niektorí členovia tejto dlho utajovanej spoločnosti si tak zvykli na prvky diktatúry v novej situácii, že aj verejne vyslovujú postoj: ja to nedovolím. Úžasné, a novinárom to nevadilo.

Predviedol sa aj ako podvodník a zlodej (podľa vlastných slov), ktorý síce ukradol cudziu prácu a získal teda podvodom VŠ vzdelanie, no jednak nebol sám a navyše mám otázku: naozaj to spískal sám, alebo si on (aj jemu podobní) nechali napísať prácu niekým iným a teda osobne nekradli, „iba“ podvádzali a korumpovali. Opäť to novinárom nevadí dodnes.

matochvala843.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

Neskôr začal Igor Matovič vládnuť tak, že vyhlasoval nejaké rozhodnutia a následne časť z nich schválila vláda. Zvykol si robiť tlačové besedy každý deň, niekedy aj dvakrát za deň. Na nich vyhlasoval ďalšie zákazy a príkazy, čo ani spomenutý Novotný nerobil. Novinári, aspoň tí, ktorí chodia na tieto tlačovky, sa neustále predvádzajú ako nevzdelanci a neschopní myslieť, takže Matovičovi všetko prechádzalo.

Vrcholom koaličnej súdržnosti bolo, keď predseda vlády označil vlastného ministra (Sulíka) za idiota. Neviem, či išlo podľa príslovia, podľa seba súdim teba, alebo sa vyjadroval šašo, no Sulík ukázal hlboké pohŕdanie sebou – priemerný človek by odišiel z vlády a podal trestné oznámenie za hanobenie svojej osoby. No zdá sa, že Sulík si zvykol na urážky zo strany premiéra, ktorých bolo hodne.

Igor Matovič má okolo seba silne vyzerajúcu gardu, asi ochotnú biť sa za svojho šéfa. Najprv to boli ministri obrany a vnútra, potom Mikas a teraz svieti na vrchole minister zdravotníctva.

Igor Matovič nechal nakúpiť veľké množstvá testovacích zariadení svojim rodákom, no a teraz ich treba spotrebovať. Ako to bolo s nákupom? Kto všetko mal z neho prospech?

Takže Igor Matovič sa rozhodol, že národ zachráni práve testovanie, a nie nejaké očkovanie (asi vakcíny nevie jeho rodák nakúpiť).

Matovič všeličo zakazuje, čo však viditeľne neplatí pre jeho politických komplicov, tí môžu pobiehať po svete ako sa im zapáči, Mikas dá výnimku a je to.

Nesmieme obísť Matovičove rozsiahle personálne čistky, ku ktorým zaraďujem aj čistky robené jeho politickými spoločníkmi. Najprv jeho partajní podriadení urobili čistky v okresných úradoch, následne sa začali aj v polícii a súdnictve, no a tiež v nemocniciach. Predstavte si ten paradox – ministranička obsadzuje masovo mnoho odborných postov v celom spoločenskom systéme. Kto po nich vymetie Augiášov chliev?

Humorné sú tiež zahraničné aktivity Matoviča a jeho spoločníkov. Bábkoherečka chce spravovať miliardy z Bruselu, pre začiatok si aspoň zriadila ministerstvo a túži po veľkých priestoroch. Minister zahraničia išiel do Bruselu žobrať o nejaké vakcíny – asi sa nič nestalo. Jeho námestník zase nechce ruské vakcíny. No a vrcholom politického diletantstva Matoviča bolo jeho vyhlásenie, že on teda aj chcel ruský Sputnik, no iná ministranička mu nápad „vetovala“ vo vláde!! To je naozaj vrchol politickej hlúposti. Vláda podľa ústavy rozhoduje v zbore, teda predsedajúci určí program a dáva hlasovať a väčšina má pravdu. Existencia veta vo vláde je ďalším protiústavným krokom Igora Matoviča.

Predseda vlády sa odrazu zdvihol a išiel na návštevu do Paríža – čo tak odrazu? Kto inicioval návštevu? O čom sa zhovárali a čo Matovič sľúbil? V normálnom stave slovenskej politiky každá zahraničná návšteva pokračuje správou, ktorá je predložená vláde. Členovia vlády sa k nej môžu vyjadrovať. No slovenský premiér povedal, že nič nepovie, až po čase oznámi, čo v Paríži dohodli!!

Nedávno premiér tvrdil, že dohodol s Ruskom dodávku jeho vakcíny, no neskôr vyšlo najavo, že sa vlastne iba telefonicky rozprával s ruským ministrom zahraničia, ale ten predsa nerozhoduje o obchode s vakcínami. No a predseda vlády sa má rozprávať s predsedom vlády – ten aspoň môže sľúbiť nejakú ingerenciu v dispozíciách so Sputnikom. Minister Lavrov má nepochybne silné postavenie v ruskej politike, ale žeby disponoval vakcínami?

Igor Matovič predvádza svoje pochybné nápady a vnucuje občanom nejaké správanie – ide o zákazy či príkazy, ktoré však jeho podriadení nie sú schopní zrealizovať. Hrozivý je prepad slovenského zdravotníctva. Prednovembrové zdravotníctvo bolo na výbornej úrovni a dokázalo sa vysporiadať aj so zákazmi importu penicilínu na východ. Dnes výskumníci čakajú, epidemiológovia predvádzajú svoju sociálnu neznalosť (až brutálnu hlúposť) a Matovič sa smeje „pod fúzy“.

Koalícia má ešte jeden trik vedúci k záchrane válovov – rekonštrukciu vlády, jednoducho niekto bude obetovaný a koalícia si vdýchne. No vo vláde nevidím niekoho schopného vyviesť štát a jeho obyvateľov z marazmu. Vyriešia to predčasné voľby? Celé sa to pokazilo voľbami, takže takým istým spôsobom by mala nastať náprava. Existujú varianty zlepšenia? Neviem, neviem.

Ešte existuje aj variant zásadného vstupu prezidentky do hry – môže odvolať predsedu vlády a vymenovať niekoho iného, ktorý zrekonštruuje celú vládu. No môže človek, ktorý sa v politike veľmi nevyzná, urobiť nejaké zásadné kvalitatívne kroky? To už by bol zázrak. No a to je nová parketa Matovičovho spolupútnika – ministra Krajniaka.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984