Vyšetrovacia väzba v Rusku v priamom prenose

Počet zobrazení: 3462

Keď prezidentka Zuzana Čaputová so znepokojením prijala správu o zadržaní Alexeja Navaľného, zadržaný „prostredníctvom videa z policajnej stanice vyzval Rusov, aby zorganizovali protivládne protesty“. (TA3, bežiace písmenká, 18. 1. 2021) Nemecké lietadlo so slávnym navrátilcom na palube malo pristáť na letisku Vnukovo, ale v poslednom okamihu ho presmerovali na Šeremetevo. Že by informácie presakovali aj z ruských policajných sejfov, keď hrdinu vítalo mračno novinárov? Navaľný v ďalšom videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, „popísal, že doslova pred minútou ho vyviedli z cely, aby sa stretol so svojimi advokátmi“. (spravy.pravda.sk, 18. 1. 2021) V moskovskej vyšetrovacej väznici Matrosskaja Tišina je v cele sám. „Trojlôžková cela je vybavená chladničkou, kanvicou, televízorom aj horúcou vodou. Aktivistom ONK (Verejná monitorovacia komisia) povedal, že naňho nie je vyvíjaný morálny ani fyzický tlak.“ (dennikn.sk, 19. 1. 2021) „Požiadal členov ONK, aby jeho príbuzným odovzdali zoznam vecí, ktoré vo väzbe potrebuje.“ (topky.sk, 19. 1. 2021) Sťažovala sa iba Navaľného manželka a to na „problémy pri zasielaní listov do väzenia“. (dennikn.sk, 20. 1. 2021)

Alexej Navaľný môže byť šťastný, že nemá proti sebe slovenských investigatívcov, ktorí vedia o zadržaných napríklad v rámci akcií Božie mlyny, Očistec a Judáš toľko, že sudcovia nemusia pohnúť malíčkom, len na námestiach vyniesť ortieľ a zožať potlesk más.... Otváral by oči, čo a odkiaľ by naňho vytiahli! Ruská a európska verejnosť by sa dozvedela, že Navaľný sa v roku 2015 označil za občianskeho nacionalistu. „Vystupoval ostře proti imigracii do Ruska a volal po tom, aby vláda zavedla vízovou povinnost pro občany středoasijských a kavkazských republik. V roce 2008 podpořil ruskou armádu ve válce s Gruzii a o Krymu řekl, že by ho Ukrajině nevracel.“ (zpravy.aktualne.cz, 18. 1. 2021) Slovenskí investigatívci by mu určite vykričali, že „v roku 2013 bol odsúdený za spreneveru, ktorej sa mal dopustiť v Kirovskej oblasti, keď tam pôsobil ako poradca gubernátora Nikitu Belycha“. (sk.m.wikipedia.org.) Čo na tom, že mu päťročný nepodmienečný trest zmenili na podmienečný, slovenských investigatívcov by to neobmäkčilo! Ukazuje sa však, že to obmäkčilo významnejších ľudí, ktorí odmietajú naťahovanie jeho vyšetrovacej väzby na týždne, nebodaj mesiace, a požadujú jeho prepustenie už po niekoľkých dňoch... Očividne je im prednejšie hriešnikovo vyhlásenie pre Reuters: „Putinov systém je tak nahlodaný korupciou, že v Rusku by do piatich rokov mohlo dôjsť k revolúcii v štýle arabskej jari.“ (Tamtiež)

Posivenému svedkovi sa zdá, že Spojené štáty americké a Európska únia v protiputinovskom ťažení ani tentoraz nestavili na správneho koňa. Veď kde je dnes horlivý komsomolec a neskorší oligarcha Michail Chodorkovskij, ktorý vraj – na rozdiel od Romana Abramoviča alebo nášho Jozefa Majského – zbohatol poctivým spôsobom, bez správnych kontaktov a bez požehnania zhora! Kto si dnes spomenie na dosiaľ aktívnu ukrajinskú političku Júliu Tymošenkovú, ktorá nás dojímala a burcovala hospitalizáciou v ruskej nemocnici. „Tymošenkovej podľa nemeckých lekárov hrozí invalidita.“ (svet.sme.sk, 1. 7. 2013) Na obrazovkách dlhšie nepobudla ani ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková, o ktorej sme čítali, že „zomiera v ruskom väzení. Držala dlhú a náročnú hladovku.“ (svet.sme.sk, 10. 3. 2016) „Pomätená Ukrajinka Savčenková sa vo väzení (Kyjevskom – pozn. aut.) nevzdáva. Drží protestnú hladovku. Je obvinená z plánovania prevratu a teroristického útoku na ukrajinský parlament.“ (topky.sk, 6. 12. 2018)

Ako bol na Navaľného krátky novičok, tak na jeho zhromaždených stúpencov bude krátky koronavírus. Inakšie by ich zodpovedný opozičný politik nezvolával na námestia. Ak sa jeho rodáci a slovenskí priaznivci v čase lockdownu zídu pred ruskou ambasádou v Bratislave, nastúpia policajní ťažkoodenci? Ak ich rozoženú, aký signál vyšleme do demokratických končín? Ak nezakročia, neposmelia pellegriniovcov, aby vyložili stolíky s podpisovými hárkami na odsúhlasenie referenda?

Vyzerá to tak, že USA a EÚ sa už rozhodli. Kvôli zadržanému Navaľnému ukázali plynovodu Nord Stream 2 definitívnu stopku. Išli na doraz, nenechali si nijakú rezervu. Čím však vytrestajú Rusko, ak sa Navaľný v cele náhodou pošmykne, pádom na posteľ si poraní oko a pre banálny lekársky zákrok ho povezú niekoľko desiatok kilometrov, aby rekonvalescenta po ďalšom prevoze umiestnili na psychiatrickom oddelení väzenskej nemocnice? Čo by podnikli proti Putinovi, keby karty zamiešala, nedajbože, tepláková bunda? No posivený svedok už teraz počuje zborové a zhnusené zabučanie europarlamentu, ak by ruský minister spravodlivosti v zábavnej relácii namiesto ľútosti nad skonom človeka poznamenal, že to nebol nijaký Solženicyn...

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984