Vysoká hladina COVIDU-19

Počet zobrazení: 2763

Vysoká hladina  COVIDU-19 je tu. To, že tá hladina stúpa, je fakt. To, že očkovanie nemá z krátkodobého hľadiska šancu tento trend významnejšie ovplyvniť, je fakt. Treba si uvedomiť, ako hovorí profesor kardiolólogie z LF UK, v „medicíne ani v živote  nie je nič zadarmo, benefit bez rizika alebo vedľajších účinkov neexistuje. Treba si vždy stanoviť menšie zlo a zvážiť  bezprostredný benefit – keď vo filme Platoon otvorenú ranu lepili bahnom, vojak mohol dostať sepsu, ale keby to neurobili, určite by do krátkeho času vykrvácal a infekciu už by nebol čas riešiť  – minimálne sa získal čas. Je vždy na zváženie – zvoliť si momentálny benefit s budúcou neistotou, alebo momentálne riziko poškodenia, pričom je budúcnosť takisto neistá, šachista by zvolil určite ten prvý variant.“

To, že sa na Slovensko dostal nový infekčnejší britský kmeň, je tiež fakt. A to, že sme vyčerpali takmer všetky pasívne nástroje na zamedzenie šírenia (zavreté školy, zákaz stretávania, zavreté obchody), je tiež fakt. Jediné, čo môže v tejto chvíli účinne pomôcť, je zjavne masívne testovanie v postihnutých oblastiach či fabrikách. Myslím si, že akékoľvek testovanie, ktoré odhalí vysoko infekčných ľudí, má význam, pretože pomáha znižovať množstvo takých ľudí v dennom styku s inými ľuďmi. Dôležité je však to, aby sa zistení infikovaní ľudia dôsledne izolovali od ostatných ľudí na dostatočne dlhú dobu. Pokiaľ sa izolácia infikovaných ľudí nepodarí zabezpečiť, tak testovanie nemá praktický význam.

Vakcinácia určite znižuje rozširovanie epidémie, lebo ak len 95 % zaočkovaných ľudí bude odolných voči infekcii počas dlhšej doby ako jeden rok a navyše nebudú ani infekční pre iných ľudí, epidémia musí postupne zaniknúť. Všetko je to o pravdepodobnosti a o dodržiavaní pravidiel, odporúčaní a nariadení. Osobne očakávam ďalšie mutácie aj z iných krajín, ktoré problém s koronavírusom nezvládli, podcenili.

Pritom stačilo dôsledne dodržiavať veľmi lacné a účinné opatrenia z jari 2020 (rúška, odstup, ruky) a mohlo byť celosvetovo po probléme. Nuž ale myslíme si, že sme korunou ľudstva a popritom tu bojujeme s ťažkou pandémiou – ľudskou hlúposťou (pýchou) a sami si takýmto spôsobom zabíjame ekonomiku, rizikové skupiny, školstvo a ešte sa pritom chceme tváriť, že všetci sú na vine – každý z nás osobne nie! Som veľmi zvedavý na tie naše ,,elity národa“, ktoré v našej krajine pandémiu zľahčovali, popierali alebo výzvami na účasť na verejných protestoch rozširovali, kedy sa postavia pred tento národ, zoberú za daný stav časť zodpovednosti a ospravedlnia sa nám a začnú sa správať ako svojprávne bytosti, a nie ako neriadené strely. Takže rezervy sú v správaní a dodržiavaní určitých zásad platných minimálne od stredoveku. Politici by tiež mali ísť príkladom, keď niečo vypustia a neriadia sa tým. My, jednoduchí občania, si vždy berieme príklad od našich vodcov. Preto by pomohlo momentálnej situácií, keby sme v nich aj mali živý a hmatateľný príklad, určite by to na našich životoch zanechalo žiaduci efekt.

Obávam sa ešte jednej veci. Choroba, smrť, nezamestnanosť, neúspech, chudoba sa v tejto spoločnosti chápu ako prehra, slabosť, a to sa nenosí, a tak sa aj priame ohrozenie vytesňuje. Uznáva sa len víťazstvo. A potom môže prísť katastrofa a prebudenie a možno aj rozum. Spoločnosť a každý jedinec by sa mal vyrovnať so svojím postojom k smrti, chorobe, ohrozeniam a nebezpečenstvám. Veľmi dôležité je tiež v čase pandémie COVIDU-19 realizovať spoločenské dobro najmä ohľaduplnosťou, nesebectvom a humanizmom. Každý jeden, hoci len malý dobrý skutok spoluvytvára spoločenské dobro. Snažil som sa napísať trochu rázny text, ale je nám to potreba, aby sme – my ako Slovač, my ako ľudstvo – dostali poza uši, aby sme sa opäť navrátili k zdravému rozumu. Čím  viac hlasov na túto tému zaznie, tým lepšie.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984